Košarka – strategija klađenja na određenu pobjedu

Home » Košarka – strategija klađenja na određenu pobjedu

S obzirom na popularnost sportskog klađenja u Hrvatskoj, malo je ljudi koji ne znaju o čemu se radi; uostalom, nikog tko je bar jednom okušao sreću u klađenju na neki sport sigurno ne treba uvjeravati koliko neodoljiv zna biti ovaj sirenski zov. A ako ovo važi praktički za svaki sport sa značajnijom publikom, onda definitivno vrijedi i za košarku, disciplinu tradicionalno priraslu srcu građanima Hrvatske, njegovanu od igrača do publike, preko profesionalaca do amatera, i zastupljenu u svim dobnim skupinama. Uostalom, dokaz da ova činjenica nije nezamijećena u domaćim kladionicama upravo su statistički podaci, gdje je u disciplini košarka klađenje uvijek pri vrhu traženosti i u usporedbi s većinom ostalih tradicionalno popularnih sportova.

Sport koji u kladionice redovito dovodi nove generacije i koji svoju popularnost redovito iznova dokazuje i dežurnim skepticima, bilo bi nemoguće ignorirati. I baš zato smo se za vas potrudili na jednom mjestu skupiti sve bitno što treba znati. Ako volite košarku i tražite rukohvat i orijentaciju kako biste se i vi okušali u klađenju u svima nam dragom sportu zvanom košarka, kladionica će vam uz naš vodič postati prijatelj u rekordnom roku.

Osnove klađenja na košarku u Hrvatskoj

Odavno je poznato da je najlakši put onaj najbolje utaban; baš zbog toga, odlučite li se za disciplinu košarka, kladionica će vam biti vrlo ugodno mjesto – jednostavno zato što je zbog opće popularnosti kao i prirodne fleksibilnosti ove igre u kladionicama u pravilu uz košarku vezano i najviše mogućnosti i načina klađenja.

A daleko od toga da se radi samo o velikodušnim bonusima – iako su oni zbog isplativosti same igre redovito izdašni! U dinamičnom sportu kao košarka kladionica pravila bi teško, da i hoće, mogla držati rigidnima, zato su moguće najraznovrsnije varijante klađenja:

 • na pobjedu
 • na neku od faza sportskog dvoboja
 • na tim koji prvi postigne određen zbir pogodaka (20,30,40…)
 • učinak pojedinog igrača ili kombinacije igrača
 • broj pogodaka koša, ali i asistencija, dodavanja, trica…
 • sve moguće kombinacije gore nabrojanog, gledano kroz učinak igrača

Većina domaćih kladionica nudi i bonuse na hendikep, pa je redovito povoljnije (ali i riskantnije) kladiti se na pobjedu do tad možda manje uspješnog tima. Zaista, kod sporta kao košarka, kladionica, tipovi klađenja su, kao što vidite, nevjerojatno razrađeni i misli se na sve. Naravno, neće vam svaka kladionica ponuditi sve njih, ali svaki od nabrojenih načina nudi barem jedna od poznatih domaćih lokacija.

Valja naglasiti – u klađenje nije preporučljivo upuštati se bez prethodne pripreme i prikupljanja znanja, iskustva, promatranja i pažljivog praćenja statistike. Kad se dobro upoznate s kapacitetima pojedinih košarkaških timova, slabostima i jakim stranama kako pojedinih momčadi tako i igrača, jednom kad uhvatite ritam igre i njene osobitosti, donošenje odluke o uplati prvog listića nametnut će se sama od sebe. A jednom kad vas osvoji košarka, klađenje započne, i ovladate potrebnim znanjem i intuicijom, prirodno će vam se, sama od sebe i kroz praksu, nametnuti varijanta klađenja u kojoj imate najviše šansi za uspjeh – a prema tome i izbor kladionice. Od tog će trenutka sve krenuti samo po sebi.

Naš vrhunski kladionice
BONUSA NA PRVI DEPOZIT do 5.000 kn
5,0 rating
5.0
Bonus za nove igrače 200 HRK + 100%
4,8 rating
4.8
Welcome bonus 100%
do 122€
4,8 rating
4.8
Bonus €200
4,5 rating
4.5

Najvažniji pojmovi

U ovom ćemo vam segmentu pokušati približiti neke od najvažnijih pojmova i varijacija, kako same igre, tako i arena, tj. liga, mogućnost klađenja na koje postoji u hrvatskim kladionicama

U interesu je kladionica da ponude što veći dijapazon mogućnosti i opcija igračima – a od snalažljivosti svake od njih u dobroj mjeri ovisit će i njena uspješnost i popularnost.  Praksa je pokazala da igrače ne valja sputavati – premda se ograničavanje tipova klađenja u košarci na kratke staze teoretski može i isplatiti, na dugi rok povjerenje i bogatstvo opcija dobitna su kombinacija. Uostalom, u svakom podneblju gdje u narodu ovako široku popularnost uživa košarka kladionica je ustanova čiji uspjeh ovisi o osvajanju srca igrača.

Košarka – kladionica na lokalnu I globalnu ligu

Kladionicama koje su svoja vrata otvorile klađenju na svim nivoima, igrači se u pravilu uvijek rado i iznova vraćaju. Osim dvije opće razine – lokalne i globalnih liga, tu je i NBA – kategorija koja zbog svoje svjetske popularnosti prirodno zaslužuje specijalan status i pažnju.

Već na razini Hrvatske izbor je velik; pa ako će izbor arene za klađenje domaćih košarkaških znalaca možda najčešće i biti 1. košarkaška liga HR,  naše kladionice potrudile su se ne zaboraviti ni sladokusce lokalnih liga. Jer, samim time što neko mjesto nije dovoljno veliko ili bogato da iznjedri tim za prvu ligu nikako ne znači manjak entuzijazma ili talenta za košarku. Zato, ako onima kojima je poznata 2. hrvatska košarkaška liga i ne treba dokazivati koliko fenomenalno uzbudljive srazove može pružiti i drugoligaška košarka, klađenje si, već zbog povećanog rizika, još manje može dopustiti ignorirati ili podcijeniti je

Varijante igre

Budući da svaka bolja kladionica, kad je u pitanju košarka, klađenje omogućuje na lokalnoj, svjetskoj i NBA razini,  dobro je znati osnovna pravila i razlike između varijanti igre. Zajedničko NBA i FIBA varijanti je sudjelovanje po 5 igrača sa svake strane, podjela utakmice na četiri četvrtine, kao i definicija faula. Bez obzira radi li se o NBA ligi ili je hrvatska 1. liga košarka vašeg izbora – općenito, između ove dvije varijante mnogo je više sličnosti nego razlika. Zato ćemo u nastavku izdvojiti razlike ove dvije varijante.

NBA pravila

Igra se na terenu dimenzija 29 sa 15 metara. Svaka od četvrtina utakmice traje 12 minuta. Za tricu, igrač se treba udaljiti od koša minimalno 7.24 metra. Premda bi se moglo reći da su pravila NBA nešto zahtjevnija, ova varijanta ipak dopušta i jedan faul više: ukupno 6.

FIBA pravila

Dimenzije terena iznose 28 x 15 metara, a četvrtine su nešto kraće nego u NBA varijanti: svaka traje po 10 minuta. Za tricu je potrebno postići zgoditak tek s 6.75 metara,  ali je dopušteno i samo 5 faula.

Košarka 3 x 3

Varijanta ulične košarke. Premda potekla s američkog asfalta, brzo je osvojila srca mladih igrača širom svijeta. To ne treba nimalo čuditi, jer ova igra pruža sve što i tradicionalna verzija, samo uz maksimalno olakšan pristup novim igračima. Jer, dobro je znati: bilo da se igra košarka 3 x 3 ili 1. liga košarka od igrača u osnovi traži isti set vještina! U ovoj su igri i hrvatski igrači postigli značajne uspjehe i na svjetskom nivou, a o njenoj rastućoj popularnosti govori i činjenica da je već postala dijelom Mediteranskih igara, s dobrim šansama da u budućnosti bude uvrštena i na Olimpijadu.

Osnovne razlike su u tome što momčadi na terenu imaju po 3 igrača,  a utakmica traje po dva poluvremena od po 5 minuta. Trica na početku odlučuje kojoj će momčadi prvoj pripasti lopta, a dopušteno je 5 faula.

kosarka-kladenje

U sportu košarka klađenje ima brojne posebnosti

Kao i u svakom sportu, i kad je predmet košarka, klađenje će imati najviše izgleda za uspjeh kad se, osim općih pravila koja vrijede za sve sportove, u obzir uzmu i odlike koje košarku čine posebnom. Ugrubo rečeno, ovaj sport se odlikuje velikim brojem zgoditaka (naročito u odnosu na nogomet), visokim intenzitetom i dinamikom igre, te čestim, naglim i vrtoglavim obratima

Ove se odlike to više odnose na NBA ligu, koja je fenomen i spektakl za sebe – kako po količini kapitala i talenta (čemu svjedoči nevjerojatna gustoća vrhunskih igrača) , tako i po znatno drugačijim pravilima koja utakmice čine zahtjevnijima za igrače ali zato i dužima, napetijima, neizvjesnijima – što, naravno, povećava šansu i za obrat.

Sve ovo moramo uzeti u obzir ako razmišljamo o klađenju, jer velik broj osvojenih bodova pruža veću fleksibilnost kod gotovo svih vrsta klađenja , naročito onog na hendikep i na broj zgoditaka. O njima više u nastavku.

Glavni načini klađenja

Što su za filmofila ili muzikoljupca filmski ili muzički festival to je za sladokusca sporta košarka, kladionica. Tipovi klađenja s vremenom su svedeni na nekolicinu najčešćih i najvažnijih. To su.

Klađenje na pobjedu

Ovo je vjerojatno najjednostavniji tip klađenja, a ulog ovisi o tome koji će tim odnijeti pobjedu. To često nije tako trivijalno kako djeluje na prvi pogled, jer iziskuje sustavno praćenje performansi samih timova, uključujući i njihovu izdržljivost – sve do analize trenerovih prošlih strategija i detaljnog memoriranja statistike.

Uz sve rečeno, dobro je znati da:

 • većina timova ne gubi više od četiri utakmice zaredom,
 • ekipe redovito bolje prolaze kod kuće nego kad igraju u gostima.

Kombinirajte ova zapažanja s pravilima strategija klađenja i praćenjem statistike, i uspjeh neće izostati.

Klađenje na hendikep

Klađenje na hendikep složeniji je, ali potencijalno i izuzetno isplativ način klađenja. Ovdje se ne kladimo samo na konačan rezultat, već i na razliku, na način da se timu s manjim šansama na početku utakmice unaprijed dodaju bodovi (hendikep).

Primjerice, kod klađenja na hendikep u sportu košarka, kladionica će po našem izboru timu koji nije favoriziran, unaprijed pribrojiti 10 bodova. Ako smo se kladili na pobjedu favorita, on mora pobijediti s razlikom od bar 11 bodova da bismo dobili. Moguće je kladiti se na hendikep X, znači neriješeno uz hendikep, gdje će nam razlika od 10 bodova u korist pobjedničkog tima donijeti dobitak (jer smo slabijem timu unaprijed pribrojili 10).

Kod ove vrste klađenja u pravilu se isplati orijentirati na jače timove (npr. 1. košarkaška liga Hr, ili još bolje, NBA). To je tako, jer u jakim ligama igraju i jaki igrači, igračke zvijezde koje često toliko suvereno dominiraju terenom i u dovoljno su dobroj kondiciji da do samog kraja meča ne odustaju od postizanja što boljeg rezultata i što veće razlike. Ovdje u obzir treba uzeti i jačinu drugog tima (i veoma jak tim namučit će se s dostojnim suparnikom pa se i mogućnost suverene dominacije terenom smanjuje), a naročito zdravstveni karton vrhunskih igrača. Ove informacije obično su dostupne na stranicama timova; pa iako do njih katkad treba znati doći, ako se zvijezde poklope, ako uhvatimo vrhunskog igrača u top formi i pravilno procijenimo hendikep do kojeg se isplati gurati svoju okladu, naš će se rizik debelo isplatiti. Uspješna je hendikep oklada u pravilu, zbog visokog rizika, nagrađena i visokim dobitkom.

Klađenje na veći/manji rezultat

Gotovo sve rečeno o klađenju na hendikep, važi i ovdje – ako ne još i više! I ovdje je na cijeni što veća koncentracija vještine, izdržljivosti, igračke ambicije, zdravlja i talenta, jer ovdje se kladimo na odabrani minimalan broj koševa koji moraju postići obje ekipe. I ovdje je NBA ili 1. liga košarka, može se reći, bolji izbor (premda ne u tolikoj mjeri kao kod hendikepa).  Kod ove vrste klađenja potreban je smisao za taktiku; bez pravilne procjene odnosa snaga dviju momčadi i procjene moguće razlika konačnog rezultata, neće biti ni značajnog uspjeha; primjerice, ako je razlika između momčadi prevelika, postoji rizik da jača ekipa slabiju zadrži na neočekivano niskoj bodovnoj razini, čime se naša oklada izjalovila. S druge strane, pravom znalcu, onom tko pomno prati statistike, dugoročne navade trenera, zdravstvene kartone igrača, i onom tko timove zna u dušu, ovaj će način klađenja možda biti i najdraži zbog široke mogućnosti za dobitak.

S druge strane, treba znati da kod ovog načina klađenja možemo staviti ulog ne samo na veću, nego i na manju konačnu razliku, procijenimo li da će slabost jedne od momčadi sniziti njen konačni rezultat. Upravo zbog toga, talent za taktiku ovdje će donijeti sjajne plodove svakom tko uloži trud i stekne znanje o odabranoj ligi.

Klađenje na ukupan broj koševa

Kod ove varijante stavljamo ulog na mogućnost da ukupan broj bodova postignutih u utakmici premaši zadanu razinu.  Ovaj će tip oklade najbolje funkcionirati u dva slučaja: s vrlo jakim ali relativno izjednačenim timovima (od kojih će svaki nastojati dati što više koševa), ili u situaciji izrazite premoći jedne od momčadi. Za razliku od intuicije koju od gledatelja inače traži košarka klađenje na ovaj način zahtijeva praktično navijanje za oba tima.

Klađenje na performanse pojedinog igrača

Kad je posrijedi košarka kladionica će obično bar povremeno nuditi i mogućnost oklade na performanse (izvedbu) pojedinog igrača. Tako se možemo kladiti na broj bodova/koševa koje će odabrani igrač postići, na broj njegovih asistencija ili dodavanja, broj postignutih trica, skokova, i druge kriterije.

Ostalo

Dostupni su  mnogi drugi načini oklade – kako redoviti, tako i posebni: postoji recimo klađenje na preokret (razliku između rezultata na poluvremenu i na kraju), klađenje na četvrtinu ili na najefikasniju četvrtinu.

Naš vrhunski kladionice
Favbet
Favbet

100 % BONUSA NA PRVI DEPOZIT do 5.000 kn risk free bet 200 kn

PSK
PSK

200 KN

22Bet Hrvatska
22Bet Hrvatska

100% do 122€

Strategija klađenja

U općenitom smislu, bilo da je posrijedi nogomet, tenis ili košarka, klađenje će biti uspješnije i uspjeh lakše očekivati držimo li se nekoliko osnovnih pravila i načela, to jest strategija klađenja. Prvenstveno treba:

 1. naučiti vladati svojim emocijama: nitko još nije postigao uspjeh u klađenju oslanjajući se primarno na sreću! Upornost se isplati samo ako u pozadini stoji samopouzdanje utemeljeno na znanju i iskustvu.

Samopouzdanje je u klađenju korisno samo ako optimizam volje prati i skepsa  i potkovanost intelekta.

 1. ne pokušavati pod svaku cijenu vratiti izgubljeno: pokušati na silu povratiti izgubljeno, prije će podebljati gubitak i survati nas u ponor razočaranja i frustracije, nego nas vratiti na zelenu granu. Upornost se isplati samo ako znamo što radimo, ako smo, uz ovladavanja taktikom, isplanirali i strategiju. Uvijek imati u vidu širu sliku.
 1. biti fleksibilan kako u izboru, tako i u promjeni strategije; ma koliko razvikana i popularna bila neka strategija, značenje ima samo ako je pravilno i pravovremeno primijenjena.: ako smo, npr. odlučili da ćemo nakon izgubljene partije poduplati ulog, pa se ta strategija izjalovi, treba je odmah promijeniti. Način „glavom kroz zid“ ovdje neće pomoći; mentalna fleksibilnost i sposobnost držanja emocija na uzdi ovdje je najvrednija valuta.
 1. biti spreman na upornost, odricanje i kontinuirani rad: kao što je već rečeno, zbog redovito velikog broja bodova, košarka kao sport puku sreću kao faktor klađenja svodi na minimalnu moguću mjeru. U sportu do samog kraja dinamičnom i neizvjesnom kao što je košarka, klađenje će donijeti šansu za dobitak samo igračima koji se ne nadaju dobitku bez truda. Naravno, jedan od faktora privlačnosti klađenja nesumnjivo je mogućnost dobitka uz minimalan trud, ali ni tu nema kruha bez motike: uspjeh koliko-toliko mogu sebi zagarantirati samo spremni na uporno praćenje statistika, zdravstvenih kartona, navika trenera; uspjeti mogu samo spremni na uočavanje pravilnosti, praćenje kratkoročnih (npr. trener može iznevjeriti očekivanja i promijeniti dotad predvidljivu taktiku pokušavajući se prilagoditi suparniku) ili dugoročnih pravilnosti (npr. pravilo da fokus i dobrih momčadi redovito popušta prema kraju sezone). I naravno, nikad ne prestati slušati – zdrav razum.
 1. kladite se na jake lige ( košarkaška liga hr, ili još bolje, NBA): ovdje u pravilu ima najviše kapitala, a takvu koncentraciju, takvu gustoću talenta uzalud ćete tražiti drugdje. Uz dobro plaćene i motivirane igrače i poznavanje pravila i trendova dobiva na značenju, jer u dobre se timove, trenere i igrače-adute uvijek možemo pouzdati. Osim toga, nesumnjivo je kako je praćenje ovakvih profesionalnih liga u pravilu uzbudljivo i po sebi zanimljivo i privlačno, pa će i mukotrpnost skupljanja iskustva i znanja toliko važnog za uspješno klađenje biti ublažena samim užitkom u praćenju utakmica na profesionalnoj razini.

ČPP ili Često postavljana pitanja

1.Moram li zaista ulagati toliko strpljenje i trud? U kladionicu bih išao kako bih se odmorio; htio bih se tamo kladiti, a ne raditi.

Vaš je izbor kako ćete pristupiti igri – ali potreba za ulaganjem određenog truda pratit će vas ma koji sport odabrali. Upamtite, za klađenje nije prikladan samo nogomet! I za one koji odaberu disciplinu zvanu košarka, klađenje može biti bar jednako zanimljivo i unosno ako mu se pravilno pristupi. Naravno, nitko nije obvezan pridržavati se ovog pravila – sve ovisi o ciljevima koje si postavimo. Postoje  ljudi koji si mogu dopustiti razbacivanje novca i kojima dilema između zgoditka i gubitka ne znači pitanje života i smrti; oni koji si mogu priuštiti da i klađenje za novac tretiraju kao puku razonodu i dječju igru.

Međutim, ulazite li u ovo s ozbiljnim namjerama, očekujete li da klađenje opravda uloženi novac i očekivanja,  potrebno je potruditi se. Upamtite, kad bi svi imali šansu za dobitak, nitko je ne bi imao. A a

 1. Stvarno je mnogo nabrojanih načina klađenja. Kako da znam koja kladionica nudi ono što želim?

Svaka bolja kladionica obično će jasno istaknuti opcije koje nudi, na način da one budu jasne i prvom, neiskusnom posjetitelju. Vjerojatno ni jedna od njih neće imati baš sve opcije, zato je na vama da sami  odaberete ono što vam najviše odgovara i što najviše „leži“ vašem znanju i intuiciji. Zato kažemo da je iskustvo najveće blago.

 1. Kaže se da je važno kontrolirati emocije – kako to postići? Zar se za svoj tim ne navija srcem?

Navijanje je disciplina za sebe ali za uspješno klađenje nije dovoljno biti samo fan; treba biti i strateg. Ali i pravilno odabrana strategija značenje ima samo ako su i emocije pod kontrolom; inače smo obavili samo pola posla pripreme.

I još nešto: ako želite stvarno biti uspješni u klađenju i jednog dana svoja iskustva prenositi početnicima, morat ćete biti spremni zasukati rukave pogledati i utakmice u kojima možda ne igra vaš omiljeni tim. Priznajemo, lako je moguće da će vam u početku to teško pasti – ali to je jedini put da se postane sportskim znalcem.

4.Kako da znam koji mi način klađenja najviše odgovara?

Odgovor na to pitanje može vam dati samo iskustvo; ne postoji jedinstven odgovor prikladan za sve. Nekom će sportska intuicija pomoći da pravilno procijeni odnose među timovima; taj će se pronaći u klađenju na hendikep. Drugi će najlakše pogoditi pobjednika; bit će i onih koji će s posebnom strašću analizirati performanse pojedinih igrača i upravo se na tu dimenziju odabrati kladiti. Kad je u pitanju košarka, klađenje je uvijek neizvjesno, ali kad se dobiti zaredaju i kad shvatimo da smo se pronašli u određenom vidu igre, nema većeg zadovoljstva.

 1. Što ako me ne zanima NBA – postoji li prava alternativa?

Na vašu sreću – da, i to sve više! Još pred koje desetljeće odgovor na ovo pitanje bio bi negativan, jer se ni kroz talente koje u europskim zemljama nudi 1. liga košarka njihovih igrača nije mogla približiti onoj američkoj – ali moramo reći da se stvari ubrzano mijenjaju, i to iz godine u godinu. Već danas mnogi smatraju da Euroliga ni po čemu bitnom ne zaostaje za onom američkom, a sve više novca i talenta koji bivaju tu privučeni dokaz su u najmanju ruku svijetle budućnosti europske košarke. Već danas, i u domaćim kladionicama, mnogi igrači odabiru upravo Euroligu za svoje oklade.

Za domaće sladokusce košarke, prednost je Eurolige i njeno lakše praćenje, jer se utakmice obično igraju u doba dana koje je lakše uskladiti s ostalim dnevnim aktivnostima.

Kladionica Hrvatska
4,5 rating
4,3 rating
DO 100 € BONUS NA 1. UPLATU DO 500 € BONUS ZA CASINO REGISTRACIJU
4,3 rating
100 % do 5000 RSD
4,0 rating
45000 RSD
4,3 rating
200% do 1920 HRK
4,0 rating
Nema
4,5 rating
100% do 100€
4,8 rating
100% do 122€
4,5 rating
100% bonusa na prvu uplatu
PSK
4,8 rating
200 KN